Het nieuwe werpen

Artikel Uitkrant Maart 2018

Ze zag mijn posts voorbij komen op Facebook: over de workshop Liefdevol Bevallen, de 8-weekse cursus Mindful Zwanger & Bevallen en alle mooie reacties hierop. Via mijn vriend Sijmen, omdat ze elkaar nog kennen van vroeger. Superleuk vond ik het toen Floor van Dijck mij benaderde voor dit artikel over het nieuwe bevallen. Samen met andere geboortewerkers willen wij een ander geluid laten horen: je kunt een supermooie bevallingservaring hebben en jezelf een mooie start in het ouderschap geven.

Veel zwangeren weten hun weg naar mij te vinden, ik word het meest gevonden via Google. Maar toch kan dit beter. Als communicatiespecialist weet ik hoe het werkt. Toch heb ik de afgelopen 4 jaar vooral tijd besteed aan het geven van trainingen, waarin ik vol overgave mijn aandacht gaf aan de zwangeren. Een van de vragen die Floor mij stelde was: waarom ik dit werk doe? Omdat ik het zo belangrijk vind om het nieuwe leven een zo goed mogelijke (lees: stressvrije) start te geven. Als dat met de moeder lukt, doordat ze regelmatig stilstaat bij haar bevalling en ontspant en zich omringt met positiviteit, dan weet ik dat op de goede weg ben. Een groot compliment dat ik vaak achteraf ontvang is dat vrouwen mij dankbaar zijn. Dankbaar voor een positieve bevalervaring. Maar voor mij is het eerder andersom: eigenlijk ben ik de zwangeren dankbaar, doordat ze ervoor kiezen om het rustiger aan te doen en nu al aandacht hebben voor hun kleine. Aandacht maakt alles mooier ;-).

Lees hier het volledige artikel in de Uitkrant Amsterdam van maart 2018.

Thuisbevalling: een droom of werkelijkheid?

small DSC00527

Afgelopen week hoorde ik tijdens een nieuwsuitzending dat verloskundige-afdelingen in ziekenhuizen overvol zijn, met name in Amsterdam en Rotterdam. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, omdat barende vrouwen geweigerd kunnen worden. Het gaat hierbij om vrouwen die om medische redenen of op eigen verzoek niet thuis bevallen. Dit blijkt uit een enquête onder 1200 verloskundigen van beroepsvereniging KNOV en onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV).

Het zal je maar gebeuren: je bevalling komt op gang komt en je kunt niet terecht bij het ziekenhuis van je keuze. Hup, op zoek naar het volgende ziekenhuis, terwijl je lichaam zich steeds meer opent. Waar het bij de bevalling gaat, om overgave en ontspannen, levert dit juist meer stress bij de vrouw op. Daarnaast gaat de tijd van de verloskundige op aan het vinden van een ziekenhuis waar wel plek is in plaats van de zorg te geven die een vrouw nodig heeft.

Over dit onderwerp werd onlangs ook in de Volkskrant een artikel geschreven, dat ging over de toename van het aantal thuisbevallingen in Denemarken. Thuisbevallingen groeien daar gestaag, omdat steeds meer Denen bevallen in het ziekenhuis te stressvol vinden en daarom kiezen voor een bevalling in de woon- of slaapkamer. Een ander probleem dat in Nederland steeds meer voorkomt is, dat als je dan eindelijk een plek hebt bemachtigd, je ook binnen maximaal zes uur weer buiten staat (mits je geen complicaties hebt). Dit vanwege de hoge werkdruk en strakke roosters in het ziekenhuis. Een ziekenhuis is dan toch ook maar een ‘bedrijf’ in mijn ogen.

Karig vind ik dit. De start van een nieuw leven kan toch veel mooier zijn? Heel fijn vind ik het daarom ook om te lezen dat steeds meer verloskundigen zich ervan doordrongen zijn dat thuisbevallingen veel meer ontspannen kan zijn. En de verloskundige kan er dan ook vaker tot het eind bij zijn.

In mijn training Mindful Zwanger & Bevallen heb ik het er met de zwangeren ook over. Sommige willen best thuisbevallen, alleen lukt dat niet omdat ze medisch zijn. Andere vrouwen blijven bij hun keuze voor het ziekenhuis en er is een groep die inderdaad thuis bevalt. Het belangrijkste is volgens mij dat een vrouw zich veilig genoeg voelt om te kunnen bevallen. Als je zwangerschap normaal verloopt, is het heel goed mogelijk om thuis te bevallen. Je hebt ook minder kans op grote bloedingen, inscheuren of keizersneden, omdat een vertrouwde, veilige omgeving de aanmaak van bevalhormonen stimuleert.

De meest voornaamste reden die ik hoor om niet thuis te bevallen is: wat als het mis gaat? Het interessante hier aan vind ik dat deze reden of laat ik zeggen gedachte de boventoon voert. Het is ook niet gek dat deze gedachte aanwezig is, omdat de omgeving hier een grote rol speelt. Je hoort immers eerder de negatieve bevallingsverhalen dan de positieve (gelukkig zijn er steeds meer positieve verhalen). De kans dat het mis kan gaan achten we groot en kennelijk kiezen we daarom vaker voor het ziekenhuis. Wat als je deze gedachte om zou kunnen zetten in vertrouwen? Dat de angst dat er iets misgaat steeds meer afneemt en jouw vertrouwen in je eigen lijf, in de natuur, in jouw baby steeds meer toeneemt? Het is de taak van de verloskundige om als het fout gaat tijdig te signaleren. En dat zal ze zeker doen. Vertrouw ook daar op.

Ik gun iedere vrouw een mooie bevalling en geen traumatische die je jaren blijft achtervolgen.
Als tip voor elke vrouw die zwanger is: werk aan dat vertrouwen. Het helpt je in alle opzichten, niet alleen voor de bevalling, maar ook de periode erna. Eigenlijk voor alles in het leven.

Interesse in Mindful Zwanger & Bevallen? De eerste proefles is op zaterdag 6 januari 2018.
Lees hier meer info en meld je aan!

Workshop Liefdevol BevallenBen je (hoog)zwanger en wil je ook ontspannen, vol vertrouwen en liefde je baby verwelkomen?
Kom dan naar de workshop Liefdevol Bevallen waarin ik jou en je partner een aantal praktische kernoefeningen vanuit mindfulness, hypnobirthing en zwangerschapsyoga meegeef. Deze workshop is heel praktisch en hands-on waarin de volgende onderdelen aan bod komen:

• ontspanning en overgave
• weeën opvangen door middel van ademhalingstechnieken
* massagetechnieken
• hoe om te gaan met de pijn
• wat is jouw rol als partner + communicatie onderling
• praktische oefeningen voor zwangeren en partners (houdingen voor barende en partner vanuit zwangerschapsyoga)

EXTRA: 2 begeleide meditaties voor thuis om te oefenen voor de bevaling.

Samen bereiden jullie je mentaal voor op jullie bevalling.
Ben jij klaar voor een liefdevolle bevalling? ;-)

Door Sharda Balgobind van Mind my Baby (mindfulnesstrainer voor zwangeren en docente zwangerschapsyoga Birthlight) en Sijmen Cozijnsen, partner, bioloog en bevlogen vader :-).

STUDIO 26, Goudbalpad 26, Amsterdam
Zondag 18 maart 2018 13 tot 17 uur
Voor zwangere stellen/zwangeren en bevalmaatjes
Kosten: €99,- per stel, inclusief lunch en extra oefeningen om thuis te doen!
NOG EEN PLEKJE BESCHIKBAAR!
Max. aantal deelnemers: 3 stellen/ 6 personen

Wij zien er naar uit jullie te ontmoeten!

Overige data in 2018: zondag 15 april |27 mei |10 juni
Save

SaveSaveSaveSaveSaveSave

Postnatale depressie


Vorig weekend was intensief en fijn: ik rondde mijn opleiding tot zwangerschapsyogadocente af en volgde meteen de postnatale yoga. En man, als ik de dingen wist die ik nu weet, had ik na de bevalling meer aandacht besteed aan mezelf en hoe ik me voelde...Begrijp me niet verkeerd. Ik heb echt een top zwangerschap- en bevalling gehad, waar ik echt heb genoten van beiden. Ik had mij immers goed ingelezen en 'voorbereid' op wat zou komen: de bevalling waar ik in eerste instantie zo angstig voor was, daar was ik niet meer zo angstig voor. Ik kon dit! En dat bleek ook zo te zijn.

Ik had me zo gefocust op de bevalling dat ik nauwelijks stilstond bij het leven daarna. Een van mijn samenwerkingspartners, ook moeder, zei laatst tegen me: dan begint het pas. En zo is het.

De jaren na de bevalling heb ik als 'heftig' ervaren: het duurde twee jaar voordat ik weer terug was in mijn eigen lichaam en mij weer enigszins de oude voelde. Het vreemde is, is dat ik me gelukkig en down tegelijk voelde. Toen kon ik geen duiding aan geven. Nu denk ik niet dat ik een  postnatale depressie had, maar hier misschien wel toe neigde. Ik ben toen begonnen met mindfulness, wat mijn leven heeft veranderd en in veel opzichten heeft verrijkt. Het heeft me (meer) leren genieten van het moederschap, van de momenten met ons kindje, en daar met 'echte' aandacht bij zijn. Het heeft me geleerd om minder te piekeren en minder zorgen te maken over de toekomst en vooral meer nu aanwezig te zijn. Achteraf gezien denk ik dat postnatale yoga een welkome aanvulling was geweest, naast de mindfulness. Zeker om sneller te connecten met mijn eigen postnatale lijf en deze vooral te koesteren en te accepteren. Accepteren dat je niet meteen alles weer kunt en dat je lichaam bijna een jaar nodig heeft om weer te herstellen.

Precies een week geleden kwam ik een mooi artikel tegen van een celebrity moeder, die openlijk toegaf dat zij leed aan postnatale depressie. Deze deel ik graag met je. (Chrissy Teigen, vrouw van John Legend).

Save

Liefdevol bevallen in 2017


Allereerst, gelukkig nieuwjaar! Als je nu zwanger bent, dan zal 2017 sowieso een extra bijzonder jaar voor je worden :-). Een heel nieuw leven met je kindje. Sinds 2014 begeleid ik zwangeren in hun reis naar hun kindje. Inmiddels zijn ze, op een paar na, bijna allemaal bevallen. Als kers op de taart ontmoet ik de baby's tijdens de terugkomsessie en hoor ik de bevallingsverhalen. Ze hebben allemaal een ding gemeen: ongeacht hoe de bevalling is verlopen, alle moeders kijken er met een positieve blik op terug. Als je wilt weten of de cursus Mindful Zwanger & Bevallen ook iets voor jou is, ben je altijd welkom om een proefles te volgen. Lees hieronder een aantal ervaringen van de zwangeren die je zijn voorgegaan:

"De cursus mindful zwanger heeft me veel gebracht tijdens mijn zwangerschap. Het was iedere keer een heerlijk ontspannen moment waar ik met volle aandacht bij mezelf en m’n kindje was. Het maakte me bewuster van hoe ik met m’n zwangerschap omging en gaf veel handvaten voor de bevalling. Het is bovendien een cursus waar je niet alleen tijdens je zwangerschap en bevalling iets aan hebt, maar ook in je leven in het algemeen. Sharda is echt geweldig! Ze weet een hele fijne sfeer te creëren en is enorm liefdevol en betrokken. Precies wat ik nodig had in die tijd. Kortom, echt een aanrader!" - Dieke, 37 jaar.

"Ik heb de cursus al heel fijn en waardevol ervaren. Een mooie manier om je zwangerschap bewust te beleven en je goed voor te bereiden op de bevalling. Voelde me heel erg op mijn gemak bij je, Sharda. Hierdoor durfde ik alles gemakkelijk met je te bespreken." - Denise, 39 jaar.

"Met een open en nieuwe blik de workshops Mindful Zwanger gevolgd bij Sharda en erg blij met de mooie ervaringen die ik heb opgedaan tijdens de lessen. Met de tips en oefeningen die ik heb geleerd en ondergaan tijdens de workshops voel ik mij zoveel meer voorbereid op deze bevalling en de komst van mijn tweede kindje. Tijdens de lessen worden de mooie, maar ook minder leuke kanten van de zwangerschap besproken in een kleine, fijne setting. Sharda heeft de gave om je meteen op je gemak te laten voelen." - Floor, 34 jaar

" De cursus vond ik prettig. Fijne opbouw, goede afwisseling, feedback en ruimte voor individu. Eigenlijk het totaalpakket van de cursus. Alles bij elkaar maakt dat het zeker succesvol voor mij is geweest....Wat ik in ieder geval graag aan je mee wil geven is dat ik je cursus erg goed en prettig vind. Je straalt rust en enthousiasme uit en je weet elke situatie goed toe te lichten. Top zoals je ons de weken hebt begeleid! Hartelijk dank alvast!" - Annemiek, 39 jaar

* Sharda bereidt haar sessies heel goed voor. Ze is thuis in de meditatie-oefeningen en spreekt met een rustige, prettige stem. Er heerst een fijne sfeer tussen de docente en de cursisten onderling. Voor vrouwen die de eerste keer zwanger zijn denk ik dat het prettig is om extra handvatten te krijgen naast een gewone informatieve cursus. En voor vrouwen die al 1 of meerdere kinderen hebben is het fijn om elke week een rustmoment voor zichzelf te hebben, los van alle hectiek van gezin en werk." - Vera, 29 jaar

"De cursus heeft mij bewuster gemaakt van mijn zwangerschap en biedt mij een fijne (rustige) voorbereiding op de bevalling. Met name juist in de zwangerschap is het belangrijk om je bewust te zijn van deze prachtige periode en hier de tijd voor te gunnen, want het is zo weer voorbij. Steeds meer mensen ervaren problemen met werkstress, kunnen dingen niet meer relativeren of van een afstand bezien. Dit heeft o.a. ook te maken met de huidige maatschappij, waarbij de continue stroom aan informatie en social media activiteiten ons leven kunnen gaan beheersen. Door het toepassen van Mindfulness in je leven leer je als zwangere om jezelf de rust te geven, echt te kunnen genieten van de mooie dingen in het leven (ook tijdens je zwangerschap en negatieve ervaringen met mildheid te ontvangen, zonder daarbij meteen overmatig stress of paniek te ervaren. Naast de vele meditaties, heb ik de wekelijkse bijeenkomsten, het uitwisselen van ervaringen en het enthousiasme en toewijding van Sharda erg gewaardeerd."- Suzanne, 29 jaar

"Ik heb deze cursus als zeer waardevol ervaren. De cursus op zichzelf is heerlijk om even tot jezelf te komen en om te ontspannen. Door alle huiswerk oefeningen is het ook te integreren in het dagelijkse leven. De cursus heeft echt een positieve impact op mijn leven. Ik slaap beter dankzij de meditatie oefeningen. Ik ben me veel meer bewust van mijn gedachten patronen. Het heeft me geholpen in het contact maken met de baby. De cursus is best “full-on” met 3 uur les en veel huiswerk, maar dat vond ik juist prettig en daardoor heeft het ook veel impact gehad. De partner les was ook erg leuk. De oefeningen helpen je echt om op een dieper niveau aandacht te hebben voor je baby en vaker. De cursus helpt je om bewuster bezig te zijn met je zwangerschap, juist wanneer het leven hectisch is." - Samantha, 34 jaar

"Ik vond de cursus zeer prettig. Iedere week verheugde ik me erop om naar de cursus te gaan. Sharda, je hebt een heel prettige stem om naar te luisteren en ontving mij met een open houding. Mindful Zwanger vind ik zeker een aanrader voor iedere zwangere. Het laat je op een heel andere manier kijken naar je zwangerschap. Ik heb het ervaren als een rustmoment in deze hectisch wereld."- Caroline, 32 jaar

SaveSave

Over Mind my baby

De gedachte achter Mind my baby kun je letterlijk nemen: heb aandacht voor mijn kindje. Je kiest bewust voor jezelf, je kindje en je gezin. Met mindfulness train je je geest om er bij te blijven, op mooie én moeilijke momenten.

Contact

Sharda Balgobind
Mind my baby
sharda@mindmybaby.nl
www.mindmybaby.nl
06 453 46 930
KvK: 61314242
Btwnr: NL178951080B01

Get Connected

Bezoek ook de social media van Mind my baby

logo Mind my baby