Postnatale depressie


Vorig weekend was intensief en fijn: ik rondde mijn opleiding tot zwangerschapsyogadocente af en volgde meteen de postnatale yoga. En man, als ik de dingen wist die ik nu weet, had ik na de bevalling meer aandacht besteed aan mezelf en hoe ik me voelde...Begrijp me niet verkeerd. Ik heb echt een top zwangerschap- en bevalling gehad, waar ik echt heb genoten van beiden. Ik had mij immers goed ingelezen en 'voorbereid' op wat zou komen: de bevalling waar ik in eerste instantie zo angstig voor was, daar was ik niet meer zo angstig voor. Ik kon dit! En dat bleek ook zo te zijn.

Ik had me zo gefocust op de bevalling dat ik nauwelijks stilstond bij het leven daarna. Een van mijn samenwerkingspartners, ook moeder, zei laatst tegen me: dan begint het pas. En zo is het.

De jaren na de bevalling heb ik als 'heftig' ervaren: het duurde twee jaar voordat ik weer terug was in mijn eigen lichaam en mij weer enigszins de oude voelde. Het vreemde is, is dat ik me gelukkig en down tegelijk voelde. Toen kon ik geen duiding aan geven. Nu denk ik niet dat ik een  postnatale depressie had, maar hier misschien wel toe neigde. Ik ben toen begonnen met mindfulness, wat mijn leven heeft veranderd en in veel opzichten heeft verrijkt. Het heeft me (meer) leren genieten van het moederschap, van de momenten met ons kindje, en daar met 'echte' aandacht bij zijn. Het heeft me geleerd om minder te piekeren en minder zorgen te maken over de toekomst en vooral meer nu aanwezig te zijn. Achteraf gezien denk ik dat postnatale yoga een welkome aanvulling was geweest, naast de mindfulness. Zeker om sneller te connecten met mijn eigen postnatale lijf en deze vooral te koesteren en te accepteren. Accepteren dat je niet meteen alles weer kunt en dat je lichaam bijna een jaar nodig heeft om weer te herstellen.

Precies een week geleden kwam ik een mooi artikel tegen van een celebrity moeder, die openlijk toegaf dat zij leed aan postnatale depressie. Deze deel ik graag met je. (Chrissy Teigen, vrouw van John Legend).

Save

Tags: zwanger, mindful, bevalling, mindfulness

Over Mind my baby

De gedachte achter Mind my baby kun je letterlijk nemen: heb aandacht voor mijn kindje. Je kiest bewust voor jezelf, je kindje en je gezin. Met mindfulness train je je geest om er bij te blijven, op mooie én moeilijke momenten.

Contact

Sharda Balgobind
Mind my baby
sharda@mindmybaby.nl
www.mindmybaby.nl
06 453 46 930
KvK: 61314242
Btwnr: NL178951080B01

Get Connected

Bezoek ook de social media van Mind my baby

logo Mind my baby