Thuisbevalling: een droom of werkelijkheid?

small DSC00527

Afgelopen week hoorde ik tijdens een nieuwsuitzending dat verloskundige-afdelingen in ziekenhuizen overvol zijn, met name in Amsterdam en Rotterdam. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, omdat barende vrouwen geweigerd kunnen worden. Het gaat hierbij om vrouwen die om medische redenen of op eigen verzoek niet thuis bevallen. Dit blijkt uit een enquête onder 1200 verloskundigen van beroepsvereniging KNOV en onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV).

Het zal je maar gebeuren: je bevalling komt op gang komt en je kunt niet terecht bij het ziekenhuis van je keuze. Hup, op zoek naar het volgende ziekenhuis, terwijl je lichaam zich steeds meer opent. Waar het bij de bevalling gaat, om overgave en ontspannen, levert dit juist meer stress bij de vrouw op. Daarnaast gaat de tijd van de verloskundige op aan het vinden van een ziekenhuis waar wel plek is in plaats van de zorg te geven die een vrouw nodig heeft.

Over dit onderwerp werd onlangs ook in de Volkskrant een artikel geschreven, dat ging over de toename van het aantal thuisbevallingen in Denemarken. Thuisbevallingen groeien daar gestaag, omdat steeds meer Denen bevallen in het ziekenhuis te stressvol vinden en daarom kiezen voor een bevalling in de woon- of slaapkamer. Een ander probleem dat in Nederland steeds meer voorkomt is, dat als je dan eindelijk een plek hebt bemachtigd, je ook binnen maximaal zes uur weer buiten staat (mits je geen complicaties hebt). Dit vanwege de hoge werkdruk en strakke roosters in het ziekenhuis. Een ziekenhuis is dan toch ook maar een ‘bedrijf’ in mijn ogen.

Karig vind ik dit. De start van een nieuw leven kan toch veel mooier zijn? Heel fijn vind ik het daarom ook om te lezen dat steeds meer verloskundigen zich ervan doordrongen zijn dat thuisbevallingen veel meer ontspannen kan zijn. En de verloskundige kan er dan ook vaker tot het eind bij zijn.

In mijn training Mindful Zwanger & Bevallen heb ik het er met de zwangeren ook over. Sommige willen best thuisbevallen, alleen lukt dat niet omdat ze medisch zijn. Andere vrouwen blijven bij hun keuze voor het ziekenhuis en er is een groep die inderdaad thuis bevalt. Het belangrijkste is volgens mij dat een vrouw zich veilig genoeg voelt om te kunnen bevallen. Als je zwangerschap normaal verloopt, is het heel goed mogelijk om thuis te bevallen. Je hebt ook minder kans op grote bloedingen, inscheuren of keizersneden, omdat een vertrouwde, veilige omgeving de aanmaak van bevalhormonen stimuleert.

De meest voornaamste reden die ik hoor om niet thuis te bevallen is: wat als het mis gaat? Het interessante hier aan vind ik dat deze reden of laat ik zeggen gedachte de boventoon voert. Het is ook niet gek dat deze gedachte aanwezig is, omdat de omgeving hier een grote rol speelt. Je hoort immers eerder de negatieve bevallingsverhalen dan de positieve (gelukkig zijn er steeds meer positieve verhalen). De kans dat het mis kan gaan achten we groot en kennelijk kiezen we daarom vaker voor het ziekenhuis. Wat als je deze gedachte om zou kunnen zetten in vertrouwen? Dat de angst dat er iets misgaat steeds meer afneemt en jouw vertrouwen in je eigen lijf, in de natuur, in jouw baby steeds meer toeneemt? Het is de taak van de verloskundige om als het fout gaat tijdig te signaleren. En dat zal ze zeker doen. Vertrouw ook daar op.

Ik gun iedere vrouw een mooie bevalling en geen traumatische die je jaren blijft achtervolgen.
Als tip voor elke vrouw die zwanger is: werk aan dat vertrouwen. Het helpt je in alle opzichten, niet alleen voor de bevalling, maar ook de periode erna. Eigenlijk voor alles in het leven.

Interesse in Mindful Zwanger & Bevallen? De eerste proefles is op zaterdag 6 januari 2018.
Lees hier meer info en meld je aan!

Tags: baby, bevalling, thuis, ziekenhuis, thuisbevalling, geboorte

Over Mind my baby

De gedachte achter Mind my baby kun je letterlijk nemen: heb aandacht voor mijn kindje. Je kiest bewust voor jezelf, je kindje en je gezin. Met mindfulness train je je geest om er bij te blijven, op mooie én moeilijke momenten.

Contact

Sharda Balgobind
Mind my baby
sharda@mindmybaby.nl
www.mindmybaby.nl
06 453 46 930
KvK: 61314242
Btwnr: NL178951080B01

Get Connected

Bezoek ook de social media van Mind my baby

logo Mind my baby